Путин раздава милиони рубљи на православни организации

Објавено: вторник, 22 декември 2015 во 21:27
Spread the love

Грантовите кои се доделуваат од страна на претседателот на Русија, Владимир Путин, се претворија во инструмент за поддршка на про-владини организации и проекти на лица од политичката врхушка, пишува РБК, повикувајќи се на извештај на Центарот за економски и политички реформи (ЦИПР). Главен корисник на програмата е Руската православна црква.

Експертите на центарот ги виделе податоците од 2006 година, кога започнува практиката за претседателска финансиска поддршка за непрофитниот сектор. Воведувањето на системот за државна поддршка на невладините организации е една од компонентите за проширувањето на влијанието на државата во ерата на Путин во различни сфери на јавниот живот, се вели во извештајот.

Остриот пад на приходите од западните фондации ги принудиле многу локални НВО да се пренасочат кон интеракција со властите.

Од 2013 година стапката на Фондот за потребите на НВО почна да се зголемува драстично, а натпревари се одржуваат неколку пати во годината, велат експертите. Драстичната промена на политиката е директна последица од тензиите во надворешната и внатрешна политика, сметаат експертите. Владата беше принудена да дава повеќе пари за НВО, поради заострување на контролата на странското финансирање, најмногу поради законот за странските агенти. Но парите главно одат кон организации, кои се лојални на властите.

Православие

Трендот да се позајмуваат пари за специфични области на работа на невладините организации е генериран интерес за конкурсот на организации со проекти „во согласност со официјалната идеологија и реторика на раководството на земјата“, велат авторите на извештајот.

Една од главните корисници на претседателските субвенции во периодот 2013 – 2015 година е Руската православна црква. Големите субвенции за „православни проекти“ одат кај организациите кои се директно контролирани од Московската Патријархија (која одговара за верско образование и катехизам на Руската православна црква), или се блиски до („Центарот за религиозни студии“, „Православна младина“, „Сојуз на православните граѓани“ и др.).

Како по правило, „православните грантови“ директно или индиректно ја поддржуваат официјалната државна реторика. 2 милиони рубљи на пример биле доделени на младинската агенција „Верата и дело“ за родољубиви православни блогери.

Вкупно за периодот 2013 година – 2015 година биле финансирани 63 проекти на православна тематика со вкупна вредност од повеќе од 256 милиони рубљи. Авторите веруваат дека тоа може да се смета како „скриена државна поддршка за црквата и нејзини блиски структури“.

 

Постојани корисници на претседателските субвенции се такви организации како „Евроазиска унија на младите“ (повеќе од 18,5 милиони рубљи за последните две години), Институтот за евроазиски студии (15 милиони рубљи), „Фонд за развој на Евроазиска соработка“ (над 6,5 милиони рубљи). За три години на слични компании им се дадени околу 90 милиони рубљи.

Младинските организации

Постојани грантисти се и различни младински организации блиски до Кремљ.

Лидерот на државата со поддршка за младинското крило на владејачката партија „Млада гарда Единствена Русија“ – само за 2013 година добила за своите проекти над 31 милиони рубли, се вели во извештајот. Вкупниот износ на помошта за провладините младински движења преку претседателските грантови надминува 100 милиони рубљи.

Поголемиот дел од овие субвенции се дистрибуирани од Рускиот сојуз на младите (PCM), со што според аналитичарите, голем дел од нив се „сомнителни“.

Фондот за поддршка и развој на младински иницијативи „Open World“ од регионот Тула, на пример, има добиено две големи субвенции во вкупна вредност од 16 милиони рубљи за создавање на веб-сајт за почетници блогери. Сајтот „www.mediabloger.ru“ работел од април до јули 2015 година и на него се објавени помалку од сто статии, „од кои повеќето се мали или технички материјали“.

Крим

По анексија на полуостровот од Русија, Крим и Севастопол се исклучително популарна тема на претседателските субвенции низ 2014 година – 2015 година со што биле дистрибуирани повеќе од 30 субвенции за 110 милиони рубљи на оваа тема.

Поголемиот дел од стипендиите организациите се наоѓаат во Москва и немаат формална врска со Крим. На полуостровот се регистрирани само пет организации кои добиле поддршка.

Типичен пример за ваква дејност е проектот од 5 милиони рубљи, кој предвидува „сет на настани за промовирање на историското и културното наследство на Република Крим и градот Севастопол помеѓу граѓаните на Руската Федерација и за проширувањето на меѓурегионална соработка“. Како резултат на овој проект треба да се појави еден вид на „патна карта“ за промоција на Крим во Русија.

Помеѓу победниците има многу проекти „за зајакнување на духовните и моралните вредности на општеството“, „формирање на духовна разлика“, „развој на заштитните механизми против“ обоени револуции“, „зајакнување на националното единство и патриотизам“ и др.

Значителна поддршка добиваат и јавни организации, создадени со поддршка на високи државни функционери. Постојан стипендист е „Здружението на адвокатите на Русија“, чиј одбор на доверители е предводен од премиерот Дмитриј Медведев. Во 2013 година – 2015 година организацијата добила 19 стипендии во висина од повеќе од 35 милиони рубљи.