Премиерот на Нов Јужен Велс со поддршка за името Македонија

Објавено: вторник, 16 јануари 2018 во 11:35
Spread the love

Премиерот на Нов Јужен Велс Џон Бариларо ја повика Сојузната влада на Австралија „да се врзуми“ и да ја признае Република Македонија објави порталот Неокосмос.

На Божиќната прослава организирана од македонска заедница пред присутните меѓу кои и амбасадорот на Македонија во Австралија, Веле Трпевски, вршителот на должноста премиер на Нов Јужен Велс, Бариларо ја повика владата на Австралија да го санкционира присвојување на историско име на Македонија.

Тој истакна дека секогаш ќе го поддржува името Македонија и побара од федералната влада да го стори истото.