Прекувремената работа му штети на здравјето

Објавено: вторник, 28 јуни 2016 во 09:50
Spread the love

Научници од Државниот универзитет на Охајо предупредија дека неделното работно време не смее да биде подолго од 60 часа, бидејќи тоа може да остави трајни последици врз здравјето на луѓето. 

Врската меѓу прекувременото работно време и слабото здравје била посебно изразена кај жените, пишува „Journal of Occupational and Environmental Medicine“.

Научниците посебно истакнуваат дека прекувремената работа го зголемува ризикот од заболувања од хронични болести.

Така прекувременото работно време кај жените е поврзано со тројно зголемување на ризикот од болестите на срце, рак, дијабетис и астма.

Кај мажите пак забележан е зголемен ризик од остеоартритис и ревматски артритис.

Во истражувањето се користени податоци собрани во период од 30 година од околу 7.500 испитаници.