Ова се сите неработни денови до крајот на годината

Објавено: среда, 6 април 2016 во 13:43
Spread the love

Еден од најголемите празници, Велигден, е неработен ден. Ова се сите неработни денови до крајот на годината.

За сите граѓани на РМ:

1 Јануари (петок) Нова Година
7 Јануари (четврток) Прв ден на Божиќ
1 Мај (недела) Ден на трудот – Понеделник неработен ден
2 Мај (понеделник) Втор ден Велигден
24 Мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј”
7 Јули (четврток) Рамазан Бајрам, прв ден на Рамазан Бајрам
02. Август (вторник) Ден на Републиката
8 Септември (четврток) Ден на независноста
11 Октомври (вторник) Ден на народното востание
23 Октомври (сабота) Ден на македонската ревулуцинерна борба
08 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед:

6 Јануари (среда) Бадник, ден пред Божиќ
19 Јануари (петок) Богојавление (Водици)
29 Април (петок) Велики Петок, петок пред Велигден
17 Јуни (петок) Духовден, петок пред Духовден
28 Август (недела) Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед:

28 Март (понеделник) Велигден, вториот ден на Велигден
01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
25 декември (недела), првиот ден на Божиќ

За граѓаните од муслиманска вероисповед
• 13 септември (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука

За граѓаните-припадници на српската заедница во РМ:
27 Јануари (среда) Свети Сава

За граѓаните-припадници на ромската заедница во РМ:
8 Април (петок) Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните-припадници на влашката заедница во РМ:
23 Мај (понеделник) Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
• 12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
• 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
• 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик