Ова ли е иднината во медецината – Човечки органи „вградени“ во животни

Објавено: понеделник, 11 јануари 2016 во 16:57
Spread the love

Човечки органи се всадени во овци и свињи во обид да се направи одржлив систем на органи за транспалнтација за луѓе кои чекаат на листите.

ovci

Во повеќе од 50 овци и свињи се ставени ембриони кои се хибрид од животни и луѓе, со цел да се развијат функционални човечки срца, црни дробови и други органи.

Експериметнтите се вршат со помош на најнова технологија, вклучувајќи ги и техниките за гени и модификација на матичните ќелии.

Подготовката на просторот предвиден за едукација на врвни шефови на кујни и кулинари, послуга и сомелиери е во завршна фаза.

Даниел Гери, кардиологот кој го води проектот на Универзитетот во Минесоти, тврди дека е можно да се направат животни без срце.

„Генетски ги изменивме свинњите така што им недостигаат мускули, скелет и крвни садови“, објасни научникот.