Ова дете со хуманост го воодушеви Балканот

Објавено: четврток, 28 јануари 2016 во 09:17
Spread the love

Eдинаесетгодишниот Радоја Тосиќ од населбата Ерцег и Ковиљ, секојдневно им помага на постарите соседи, поради што го добил прекарот Добрица. Иако снежната бура го покрило ова населено место скоро до појасот, тој го расчистил патот до куќата и шталата на една баба која има 80 години.

detence-dobrica-640x672

– За мене е тоа чест, ги облекувам чевлите на татко ми, големи ми се, но со нив полесно се движам. Чистам се до куќата, ќе и однесам дрва, дури и мојата сестра Анѓела често доаѓа со мене да помогне во куќата. Навистина не ми е тешко да сторам се што ќе ме замолат. Имав седум години кога почнав да ги слушам. Првата продавница е на 3,5 километри од тука. Кога одам на училиште ги прашувам што им треба, па го носам на враќање. Често им помагам и околу добитокот, -вели Радоја.

Баба Анка има 90 години и е уште една од оние сосетки кои добиваат помош од овој „мал“ јунак.

– Така се воспитани, да им помогнеме на старите и да ги почитуваме. Убаво се чувствувам кога ќе ме прегрнат, пофалат, почестат со колачиња. Мајка ми вели дека на добрината со добро се враќа и јас навистина верувам во тоа,  завршило младото момче.