Ноќните оброци му штетат на мозокот

Објавено: понеделник, 11 јануари 2016 во 10:40
Spread the love

Истражувањето спроведено на Универзитетот Калифорнија ги поврзува редовните ноќни оброци со отежнување со учењето и помнењето.

Причина за тоа е негативното влијание на конзумирањето храна во ноќните часови врз делувањето на хипокампусот.

Ноќните оброци веќе се поврзувани со зголемување на телесната маса и ризикот за дијабетес тип 2.

Новите резултати се објавени во он лај списанието „eLife“, a се темелат на експерименти спроведени врз глувци.