Најавено повторно активирање на ОВК

Објавено: четврток, 28 декември 2017 во 11:33
Spread the love

Првото апсење наложено од Специјалниот суд повторно ќе ја активира некогашната Ослободителна војска на Косово (ОВК), тврди братот на косовскиот премиер и пратеник во Парламентот, Даут Харадинај, пренесуваат приштински медиуми.

Даут Харадинај се споменува како еден од првите припадници на т.н. ОВК кој ќе се најде пред Специјалниот суд.

– Инструментот ОВК повторно ќе се активира на Косово кога ќе почнат апсењата по налог на Специјалниот суд, истакна Харадинај.

Тој додаде дека политичките партии на Косово требале да размислуваат за Специјалниот суд во 2015 година, а не да гласаат за формирање на овој трибунал.

– Јас не сум дел од военото крило, јас сум граѓанин на Косово. Мое најголемо достигнување е војната. Јас сум отворен и секогаш сум подготвен да ги поддржам другарите. ОВК не изврши злосторства, туку Србија, тврди братот на косовскиот премиер.

Како што наведува Харадинај, Специјалниот суд треба да се набљудува како „елемент што ќе му наштети на имиџот на Косово“.

Изјавата на Даут Харадинај следува по неодамнешниот неуспешен обид на партиите, кои произлегоа од ОВК, да го поништат законот во Парламентот за формирање на Специјален суд за извршени злосторства од ОВК.

Приштинскиот портал Инсајдери, повикувајќи се на извори блиски до судот, тврди дека Специјалниот суд ќе подигне обвинение против Даут Харадинај поради случајот „Радоњичко езеро“, односно за убиство на 39 Срби, Албанци и Роми за време на војната во Косово.