Француските власти наредија повлекување на „Ајфон 12“ поради превисоко зрачење

Објавено: среда, 13 септември 2023 во 15:40
Spread the love

Агенцијата за технолошки надзор на француската Влада денеска наложи повлекување од пазарот на одредени „Ајфон“ телефони (iPhone), произведени од компанијата „Епл“ (Apple), бидејќи емитираат превисоко ниво на електромагнетно зрачење. Агенцијата што ги следи радио-електричните фреквенции, како и изложеноста на електромагнетно зрачење, објави дека „Елп“е обврзан „брзо да го отстрани дефектот со сите достапни средства“. Во соопштението се наведува и дека Агенцијата ќе следи какви промени ќе направи компанијата на тој модел на телефон и дека, доколку процени дека зрачењето не е намалено, „Епл ќе мора да ги повлече“ веќе продадените телефони.

Агенцијата неодамна измери зрачење на 140 модели на телефони, вклучувајќи го и „Ајфон 12“. За време на тестирањето на дуоденумот, беше откриено дека додека телефонот се држи в рака или во џеб, лицето апсорбира 5,74 вати на килограм електромагнетна енергија.

Според законите пропишани од Европската Унија, дозволена е апсорпција од 4,0 вати по килограм, којашто „Ајфон 12“ ја испушта само кога се чува во јакна или торба.