Фото

Фото: Живот во замрзнувач: Температура од -55 степени и два месеци темница

Изолиран, заграден и над се – студен, градот Норилск во Русија е направена на мизерија, насилство и крв.

Ruski-grad-Norilsk-4-768x576

Исто така, она што ги изнеадува сите е тоа што овој град е богат, порати што веројатно и натаму постои. Норилск се наоѓа на околу 400 километри северно од Арктичкиот кург и има најголеми наоѓалишта на никел, бакар и паладиум во светот.

Затворениците од Гулагот започнале да работат на проширувањето на оваа сибирска населба во 1935 година и во текот на следните 20 години, 500 илјади робови учествувале во неговата изработка. Илјадници од нив ги изгубиле животите.

Ruski-grad-Norilsk-2

Поради неговите локации, Норилск се чини уште поизолиран од останатите арктички градови, без копнена поврзаност со остатокот од светот. Тоа успева единствено по пат на воздух и отворено море, речни бродови и тоа кога навигацијата е можна.

Временските услови во Нирлск се екстремни, интензивно сутедено, со негативна средна годишна температура, силни ветрови и сиви облаци во текот на целата година. Сонцето ректо го гледаат жителите на оваа место.

Ruski-grad-Norilsk-1

Студениот период во градот трае околу 280 дена, околу 130 денови се со снежни бури, а просечната годишна температура е -10 степени целзиусови, додека во зимата се спушта и до -55.

За време на два месеци поларна ноќ, кога 175.300 луѓе живеат во целосна темница, а снегот годишно го има 8-9 месеци.

1

Но, тоа не е се. Главен проблем во овој град на крајниот север од Сибир е загадувањето. Богатото наоѓалиште на никел во тоа пдрачје одговорно е за еден процент од вкупната светска емисија на сулфур диоксид, поради кој растителниот свет не може да опстане.

Ruski-grad-Norilsk-3-768x576

Во Норлиск постои огромен простор на кој нема ниту едно стебло. Најблиското стебло израснало на 48 километри подалеку од градот.

Поврзани вести

Back to top button