Државата крати по 100 евра месечно, на децата со Даунов синдром

Објавено: петок, 15 септември 2023 во 14:53
Spread the love

Дел од децата со Даунов синдром го загубија додатокот од државата од 6 илјади денари затоа што биле прегледувани од Комисијата за проценка за развојот кај децата со посебни потреби која заклучила дека имаат добра функционалност.

Родителите се гневни и резигнирани и велат дека без разлика на тоа колкав е напредокот кај дете со Даунов синдром, потреба од дефектолог секогаш ќе има, речиси секогаш во овие семејства еден од родителите не работи за да му се посвети на детето, со што тие семејства стануваат семејства во социјален ризик.

ПОВЕЌЕ ВО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ