Домашна компанија ќе инвестира 10 милиони евра – Нови 200 работни места

Објавено: вторник, 29 декември 2015 во 20:11
Spread the love

Технопласт е првата домашна компанија која денеска потпиша договор за инвестирање во Технолошко индустриска развојна зона (ТИРЗ) Скопје 1 – Бунарџик. Станува збор за инвестиција од 10 милиони евра со која ќе се отворат 200 нови работни места. 

grujo

Инвестицијата ќе се реализира во две фази, при што во првата фаза ќе бидат инвестирани шест милиони евра за изградба на објектот и за набавка на нова опрема, а во втората фаза ќе бидат вложени четири милиони евра и ќе се инвестира во развој на технологии. Во двете фази ќе бидат вработени по стотина лица. Инвестицијата ќе се реализира за период од десет години.

Договорот денеска го потпишаа директорот на Дирекцијата на ТИРЗ, Виктор Мизо и сопственикот на компанијата Борче Тодоровски во присуство на премиерот Никола Груевски и вицепремиерите Зоран Ставрески и Владимир Пешевски.

Технопласт 2

– Компанијата ќе се занимава со производство на алати и пластични компоненти наменети за автомобилската, електричната и електроиндустријата. Целокупното производство на компанијата ќе биде  наменето за извоз. Целта на оваа инвестиција е наменета од потребата за реализација на веќе посточеките проекти кои ги имаме за реномираните компании од автомобилската индустрија како што БМВ, Ауди и Рено кои веќе се во фаза на реализација и кои се со поддршка од страна на нашите добавувачи. Нашата цел е да ја продлабочиме соработката со странските инвеститори лоцирани во индустриските зони, истакна Тодоровски по потпишувањето на договорот.

Како што информира директорот на Дирекцијата на ТИРЗ, објектот ќе  се протега на површина од 3.000 метри квадратни, а компанијата има закупено површина од околу 12 илјади метри квадратни во ТИРЗ.

Планирано е објектот да биде изграден до март 2017 година. Претходно и домашната компанија „Хајтек“ ја потврди својата одлука за инвестирање во слободните економски зони.