Денеска се слави големиот маченик кој настрада поради верата во Бога – Св. маченик Емилијан

Објавено: понеделник, 31 јули 2017 во 15:41
Spread the love

Денеска е Св. маченик Емилијан.

Мачеништвото на свети Емилијан се случи во Тракискиот град Доростол, во времето на цезарот Јулијан кого црквата го нарече Отстапник (четвртиот век). Кога Јулијан отстапи од христијанската вера не само што се врати на колењето животни и обожувањето на киповите, туку праќаше намесници по градовите да ги гонат и убиваат христијаните. Така и во Доростол беше испратен намесник, кој кога виде дека тука нема христијани израдуван приреди голема гозба. Свети Емилијан се прикри, а инаку беше слуга на градоначалникот. Додека траеше прославата тој излезе во градот и ги ис¬крши сите идоли. Следното утро, кога царскиот намесник го виде овој при¬зор, започна ловот на виновникот. Беше фатен некој селанец. Кога Емили¬јан виде дека наместо него ќе пострада невин човек, самиот отиде и се пријави кај намесникот. А кога овој дозна дека свети Емилијан е христијанин, нареди да го мачат и да го фрлат во оган. Тоа се случи во 362 година.