Религија

Денес се празнува Света Геновева – Заштитничка на градот Париз

Света Геновева

Света Геновева е позната како заштитничка на градот Париз. Особено била почитувана во Галија (денешна Франција), но и во целиот христијански свет. Во нејзиното житие е опишана како мирна девојка, која се родила во Нантер (мало село во близината на Париз), некаде околу 423 година, во семејството на Северус и Геронтија. Според тогашниот обичај, таа често се грижела за стадата на татко ? на планината Валериен. Уште од детството била многу побожна и богобојазлива. Чувајќи го стадото, имала многу време за молитва. Во петнаесеттата година од својот живот раздала с?, се заветила на девствен живот пред светиот епископ Герман Оксерски, кој ја замонашил. Но, бидејќи немало манастири во близина, не само Геновева туку и другите, кои се заветиле на Бог, останувале дома, водејќи повлечен живот исполнет со молитва. Живеела во својот дом сe до смртта на своите родители, а потоа отишла да живее со баба ? во Париз. Таму, под раководство на епископот, се посветила на добротворна работа и целосно се предала на строги подвизи на пост, бдение и молитва. Од Бог добила дарови на проѕорливост и чудотворство. Света Геновева се упокоила на 3 јануари 512 година, во 89-та година од својот живот. Нејзините свети мошти подоцна биле префрлени во црквата Свети Етиен-Ду-Мон во Париз. Нејзиниот свет спомен се слави на 3/16 јануари. Во нејзина чест се подигнати и посветени многу цркви ширум Франција.

Поврзани вести

Back to top button