Бесплатното ин витро и за многудетните семејства

Објавено: недела, 27 декември 2015 во 11:02
Spread the love

Директорот на ФЗОМ,  Сашо Стефаноски зема учество на трибината „Реформите во ФЗОМ“ во организација на Институтот„Павел Шатев“.

-Ин витрото е проект на Владата на Р. Македонија кој што го спроведува ФЗОМ кои што ние сметаме дека е еден од нашите стратешки столбови. Создадовме услови да им помогнеме на луѓето кои што не можат да зачнат плод и да добијат принова по природен пат и да се ставиме во функција да обезбедиме средства полесно да поминат преку тој процес, рече тој.

-Од 2008 година функционира овој проект, меѓутоа значајно е што оваа година со наша силна заложба и на Владата на Р.М се промени законот и од ноември 2015 година сите они кои што ќе добијат право на ин витро процедура ќе имаат 0 денари трошок да ја направат истата. Веќе нема да плаќаат ниту партиципација која претходно беше задолжително да се плати и изнесуваше 6000 денари . Од ноември 2015 година трошокот за партиципација комплетно го превзема ФЗОМ и ние ќе го плаќаме во име на нашите осигуреници Претходно постапката која што чинеше 74.000 денари ја плаќаше Фондот , заедно со партиципацијата од ноември 2015 година целиот трошок е на товар на ФЗОМ и околу 80.000 денари ФЗОМ им плаќа директно на центрите со кои што имаме склучено договор каде што осигурениците можат да одат и да ја извршат ин витро постапката со претходно добиен ваучер од ФЗОМ, истакна Стефаноски.

Тој посочи дека има огромен интерес за ин витро постапката и додаде дека светските искуства покажуваат дека граѓаните треба да знаат дека доколку имаат проблем од овој тип треба брзо да реагираат.

-Во делот на ин витро постапките со измената на законот и со ослободување плаќање на партиципација се воведе уште една измена, а тоа е дека се дозволи ин витро постапка и за трето и четврто дете до три неуспешни обиди како што е и за први и второ дете. Со тоа сметавме дека ќе им дадеме шанса и на оние семејства кои што сакаат да го зголемат бројот на дечиња . Ин витрото за трето и четврто дете е значајно затоа што обично после одреден медицински проблем одредена фамилија иако сака не може да има принова. Со вештачкото оплодување и покрај одредени медицински проблеми кои што можеби ги имала некоја жена сега ќе може по вештачки пат да се спроведе и да се добие принова, истакна Стефаноски.