ВИДЕО: Грандиозна парада во Москва по повод Денот на победата

Објавено: понеделник, 9 мај 2016 во 11:47
Spread the love

Русија го одбележува денот кога 1945 година Германија капитулираше, со што во Европа заврши Втората светска воја, со традиционална парада на Црвениот плоштад во Москва и во другите градови како и со обраќање на претседателот на државата Владимир Путин.

Парадата започна во 11 часот по московско време, односно 9 часот по наше. Најавено е учеството на 10.000 војници, 135 единици воена техника и 71 летало.На Црвениот плоштад ќе продефилираат тенковите T-90, оклопни транспортери BTR-82A, воените пешадиски машини BMP-3, самоходните хаубици “коалција SV” i “мста-S”, противавионските ракетни системи BUK-M2, противавионски и ракетно топовски системи “панцир S1” и ракетните системи “јарс”.Руската авијација зазема посебен дел од парадата па посетителите ќе може да ги видат акробатските настапи на Руските витези и Стрижи, кои се сметаат најдобри на светот, а својата надмоќ ќе ја покажат и јуришните авиони  Su-25, како и култните „мигови“.И оваа година на улиците на Москва ќе помине Бесмртниот полк – колона граѓани кои ги носат фотографиите на членовите на семејствата кои учествувале во војната.

Прославите на Денот на победата почнаа на риускиот Далечен исток. И во Јужно-сахалинск во еден наутро по московско време се одржа парада која е отворена со марш на Бесмртниот полк. На парадата учествуваа 4.000 луѓе, а меѓу нив имаше и 1.000 ученици.Во Живо парадата во Москва: