ВИДЕО+18: Убиството на новинарот во Сирија

Објавено: четврток, 21 јануари 2016 во 20:31
Spread the love

Репортер Мохамед ал Хорани беше убиен додека непромислено ја претрчал улицата покриени од снајперисти.

На линијата на фронтот во провинцијата Дера го воделе двајца војници, очигледно аматери, бидејќи тој не бил предупреден дека ако невнимателно излезе на отворен простор, не само што може лесно да биде убиен со обичен пиштол, а камоли од снајперист.

Мохамед, кој е слободен новинар, бил придружуван од еден војник кој ја претрчал улицата, но наместо да чека да се намали вниманието на снајперистот, тој веднаш сам тргнал да трча по ѓто бил погоден. Тој платил со својот живот, поради аматеризмот и неинформираноста на обичниот војнуик.

“Сирискир новинар (33), кој работел под псевдонимот Мохамед ал Хорани. Додека информирал од борбите на линијата на фронтот во градот Busra ал Harir, во провинцијата Дера, беше убиен”, изјави Ал Џезира во петокот минатата недела.