Целосна забрана на употребата на солариум во Србија

Објавено: четврток, 11 февруари 2016 во 14:07
Spread the love

Дерматолозите во Србија се заложуваат за целосна забрана за употребата на солариумот во Србија за помлади од 18 години, поради неговото канцерогено дејство, соопштуваат од Здружението на дерматолози на Србија и Одборот за меланом на српското лекарско друштво, пренесува Б92.

По 18-тата година употребата на солариумот може да биде дозволена само откако корисниците ќе бидат информирани за сите ризици на кои што се изложуваат, се наведува во соопштението и се наведува дека таквата постапка е веќе на сила во сите земји на ЕУ.

Експертите по повод новите податоци за канцерогените ефекти на солариумот укажуваат дека во Србија годишно се откриваат околу 500 до 600 нови случаи на меланом, а според податоците на тамошниот Институт за јавно здравје забележан е пораст на болеста кај лицата до 29 години и тоа пред се кај женската популација.