Транспаренси: Македонија е најкорумпирана држава во Европа

Објавено: петок, 23 февруари 2018 во 20:32
Spread the love

За пет години, Македонија падна повеќе од педесет места на светската скала на индекс за корупција. Борба против корупцијата има само на хартија, се вели во новиот извештај

Корупцијата во Македонија царува, државата е заробена во парите кои се вртат за поткуп, законите не фукнционираат, институциите не работат, а корупмираните службеници, бирократи, функционери и бинизмени сеуште се недопирливи. Токму затоа продолжува слободниот пад на Македонија на светската индекс за степенот на корупција. Оваа година државата е рангирана на рекордно ниско, 107-мо место во светот.

Според извештајот кој го објави Транспаренси интернешенел, Македонија е најкорумпираната држава на Балканот и во Европа. Сумираните податоци во извештајот се од 13 извори на податоци од 12 институции специјализирани од областа на анализирање на бизнис климата. Врз основа на овие податоци, Македонија само за една година бележи нов пад, овој пат од 17 места на индексот и сега има ист ранг со Етиопија, Ерменија и Виетнам.