Свет

Сириските авиони добиле наредба да уриваат турски авиони

Како соопшти Елиджах Магниер од блогот Fort Russ од дорбо упатени извори во сириското државно раководство, Русија изгледа има воспоставено нови правила на однесување во реонот на сириско-турската граница, а така исто воспоставила контрола над сириските ВВС и армијата.

Се дознавадека Русија ги реновирала и модернизирала сириските авиони Миг-29. Тие ќе се користат за заштита на руските ударни авиони во Сирија, а освен тоа ВВС на Сирија добиле јасна наредба да соборат турски авиони при нарушување на границата.

Во една публикацијата која беше објавена уште пред граѓанската војна се наведува дека Русија модернизирала 9 ловци МиГ-29 (од вкупно 40) во верзијата МиГ-29СМТ со инсталирање на радарот “Жук-М” и можност за користење на ракети “въздух- воздух “Р-77 и податливи авиобомби КАБ-500С. Според непотврдена информација може да биде преоменет договорот за испорака на модерната варијанта МиГ-29М. Проблемот се чини дека е финансиски: Сирија сега нема средства да ги плати, а ако Русија и одобри кредит, не се знае што ќе се случи со услугата, ако на власт дојде русофобската опозиција. Може да се повтори ситуацијата со Египет од 1972 година

Според изворот, уште во 1998 година Владата на Хафез Асад бил принуден да склучи договор со Турција сириски авиони да не се приближуваат до границата поблиску од 15 км.

Тој бил потпишан кога под закана од 10 000 турски војници, а Сирија била принудена да го протера курдскиот лидер Абдула Оџалан. Договорот предвидува да не се стават армиски делови долж границата и која може да ја индексира само со граничари и одделни офицери.

Блогерот пишува дека Русија побарала од сириската влада нивната армија да организира постојано патролирање долж границата со Турција за гарантирање на безбедноста на руските бомбардери.

Поврзани вести

Back to top button