Шест турски воени авиони упаднаа во Грција

Објавено: среда, 10 февруари 2016 во 13:23
Spread the love

Најмалку 6 турски воени авиони утрово упаднале во воздушниот простор на Грција, објавуваат грчките медиуми повикувајќи се на воени извори. Според информациите, најмалку два од авионите биле вооружени.

Грчките медиуми јавуваат дека формацијата од шест авиони на турската армија влегла во воздушниот простор на североистокот на Егејското Море без дозвола од официјална Атина.
Инцидентите на грчкото небо зачестија со оглед на фактот дека Турција не признава дека зоната од околу десетина километри над островите во Егејското Море и припаѓа на Грција.

Турската армија е десетта најсилна армија во светот и поседува повеќе од 1000 борбени авиони од кои 300 повеќенаменски ловци кои ги произведува по американска лиценца.