Свет

Оваа жена е ромската кралица – Има 400 автомобили, вила во Италија и милиони на сметка

Ромската кралица од Босна и Херцеговина, Амела Сеферовиќ (60), која илегално заработените пари во Италија ги крие на хрватски сметки, се нашла на мета на финансиските инспектори кои покренале истрага против неа.

Хрватската канцеларија за спречување перење пари покренала постапка против група од 22 лица, главно Роми, на чиешто чело се наоѓа Амела. Како што се шпекулира, во моментов се бараат докази кои ќе ги поткрепат сомнежите дека осомничените се обиделе да исперат цели 6 милиони евра во хрватските банки.

Тие пари пред две години биле откриени на сметки зад кои стоеле лица без имот, живеалиште или вработување во Хрватска. Имињата главно се повторувале во банките и таму како корисници уплаќале големи суми.

Сепак, од Канцеларијата за спречување на перење на пари, овие активности ги оцениле како сомнителни, под претпоставка дека се работи за незаконски стекнати пари, по што покренале детални проверки.

Токму споменатата Амела Сеферовиќ се обидела да подигне износ од околу 20.000 евра, но не можела да објасни и да го оправда потеклото на парите. Затоа сега целиот нејзин имот и банкарски сметки во Хрватска со одлука на судот и биле блокирани, а замрзнати биле и неколку сметки на нејзините родинини.

Финансиските инпектори во Хрватска веруваат дека се работи за пари стекнати со просење во европските земји, како и со продажба на железо. Илегалната продажба на старо железо во Италија претставува кривично дело, а постојат сомневања дека со самото уплатување на парите на хрватски сметки било изблегнато плаќање на данок.

Амела Сеферовиќ е 60 годишна жена која е позната и под името Сена Халиловиќ. Според информациите од хрватските медиуми, таа живее на релација Босна-Хрватска-Италија. Главно престојува на својот имот во Мостар, а има и вила во Италија, поточно во Астија.

Официјално е мажена за Италијанец, а инспекторите веруваат дека нејзиниот имот, освен недвижностите, има и над 400 автомобили од висока класа.

Таа е чело на групата која главно е во роднински врски, но и бракови кои се склучени само за државјанство. Дел од нејзините роднини се уште живеат во Италија во бегалски кампови, но дел нив уживаат на имотите на Амела.

Таа на неколку пати подигнувала големи суми од една банкарска експозитура во Трогир, пред воопшто некој да се посомнева во потеклото на средствата.

Инспекторите, според сознанијата на хрватските медиуми, веќе со месеци работат на случајот со Амела и нејзината група, истрагата е во завршна фаза, а во неа помогнала и италијанската полиција.

Истрагата се води против Амела и уште 21 лице, а веќе од следната недела се очекува испитување на осомничените во судот во Торино каде ќе добијат уште една прилика да го објансат потеклото на парите.

Извор: телеграф.рс

Поврзани вести

Back to top button