Околу 3.500 луѓе во Ирак се третираат како робови на Исламска држава

Објавено: вторник, 19 јануари 2016 во 13:50
Spread the love

Обединетите нации веруваат дека припадниците на Исламска држава во Ирак држат во ропство околу 3.500 луѓе, најголем дел од нив – жени и деца.

Во соопштение на Мисијата за помош од ОН за Ирак и Канцеларијата за човекови права на ОН, најголем дел од робовите се од етничката група Јазиди како и припадници на други етнички и религиозни малцински заедници.

– Голем дел од злоставувањата што ги извршија џихадистите може да се споредат со воени злосторства, злосторства против човештвото и евентуално геноцид, се додава во соопштението.