Куркумата помага во борбата против дијабетис

Објавено: сабота, 28 мај 2016 во 12:44
Spread the love

Главна состојка е куркуминот поради кој и зачинот има силножолта боја. Содржи и витамин Б6, Б3, фолна киселина и минерали. Докажано е дека куркумата се препорачува како терапија против дијабетесот.

Но неодамна во овој зачин е пронајдена една до сега неоткриена молекула наречена CNB-001, која има неверојатна моќ врз мозокот, но и во закрепнување на раните на човеково тело. Дејствувањето на овој молекул не е превентивно, туку лековито.

Како една од најважните својства на куркумата сепак се наведува нејзиното разновидно антиканцерогено дејствување, а особено во лекувањето на рак на јајниците и рак на дојката.Истражувачите, пак, го проширија списокот на лековитите моќи на куркумата докажувајќи дека помага во превенцијата од рак на дебело црево и простата и помага во лекување на леукемијата, особено кај децата.