Свет

Го чекав својот ред за да силувам мало девојче, но таа не издржа и почина

Го чекав својот ред да го силувам 12 годишното девојче но таа не издржа и почина после повеќе од 20 години од војната во Босна и херцеговина, сега на виделина излегуваат големи вистини околу случувањата за време на воените години. Ова е сведочењето на Јасмин Шљиво, пред истражните органи во Република Српска, кое го даде година дека после потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор, во кое отворено зборува за она што се им се случучувало на Србите кои останале во Сарајево од страна на Армијата на БиХ.

Според неговото сведочење, тој и Јусуф Лендо, Сувад Милиќ и припадниците на 10 Бригада на Армијата на БиХм во текот на војната ѕверски се изживувале над жените и девојчињата од срспка националност. Многу во текот на монструозните силувања, каде се менувале и повеќе од 20 луѓе, од добиените повреди починале во текот на самиот чин. Сакиб Пушкар, воено лице кое било во голема мера одговорно за за етничкот чистење на Србите во Сарајево, исто така учествувало во овие ѕверски чинови.

На крајот на февруари 1993 година, Јусуф Ледно и Сувад Милиќ донесоа 12 годишно девојче од српска националност. Девојчето било соблечено, а Лендо и ги врзал рацете за кревет. Тој прв изврши силување, а потоа тоа го направија Сувад Милиќ, Хоџа Амир, Љаљај Енверм Кајанија Ферид. Детето цело време плачесе, кога Кајанија почна да ја силува, тоа почина. Јас исто така имав намера да учествувам во силувањето, но не стигнав. Телото на девојчето, Јусуф го стави во ќеса за ѓубре и го однесе“, раскажа Шљиво.

Поврзани вести

Back to top button