недела, 25 февруари 2018

Светиот маченик Теофил Нови

Денеска се слават Свети три светители, три столбови на христијанската црква

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јануари. Денеска е Св. три Ерарси. Празников е установен во единаесеттиот век, иако тројцата светители (Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст) на кои денес Црквата се…