„Фајзер“ призна дека произвела варијанти на коронавирусот

Објавено: вторник, 31 јануари 2023 во 11:08
Spread the love

Американската фармацевтска компанија „Фајзер“ призна дека произвела варијанти на коронавирусот отпорни на третман за да го тестира својот антивирусен лек. Во соопштението што го објавија на својата веб-страница, компанијата „Фајзер“ наведува дека не спровеле истражување за „добивање на функција“ – практика во која научниците го зголемуваат потенцијалот на вирусите.

Сепак, фармацевтскиот гигант призна дека ги комбинирал „спајк протеините“ на новите варијанти на вирусот со оригиналниот вид на Ковид за да тестира вакцини, но исто така создал мутации на вирусот за да го тестира Паксловид, антивирусен лек против Ковид-19.

-Во ограничен број случаи, таков вирус може да се конструира за да се овозможи проценка на антивирусната активност во клетките, велат од компанијата, истакнувајќи дека процесот бил спроведен во безбедна лабораторија.

Инаку, во САД пред неколку дена тамошен сенатор испрати писмо до претседателот и извршниот директор на фармацевтската компанија Фајзер со барање да се објасни се околу напорот вирусот да се мутира што според праќачот на писмото е многу опасно