Студија: УВ ламбите за печење гел-лак може да доведат до рак и мутации на ДНК

Објавено: среда, 25 јануари 2023 во 16:03
Spread the love

Светилки со ултравиолетови зраци, дизајнирани за печење гел-лакови, може да доведат до рак, покажува новото истражување спроведено од научниците од Универзитетот во Калифорнија, цитирано од „Бизнис денес“. Истражувањето наведува дека светилките можат да ја променат ДНК на човечките клетки.

Гел-лакот станува се попопуларен меѓу дамите, а причината за тоа е што е поотпорен на надворешни фактори. УВ ламбите се широко распространети во козметичките салони. Тие ги зацврстуваат хемикалиите кои се наоѓаат во гел-лаковите и на тој начин сушењето трае само неколку минути.

Истражувањето покажува дека овие типови на UV светилки претставуваат поголема закана за јавното здравје отколку што се мислеше.

„Колку што знаеме, никој сè уште не ги проучувал овие уреди и има малку податоци за тоа како тие влијаат на човечките клетки“, вели Људмил Александров, професор по биоинженеринг на Универзитетот и автор на студијата.

Научниците разгледале три клеточни линии: кератиноцити на човечка кожа, фибробласти на кожичката и фибробласти.

Студијата покажа дека 20 до 30 проценти од изложените клетки (човек и глушец) умреле во 20-минутна сесија на УВ светлина. Во меѓувреме, околу 65% до 70% од клетките умираат по три сесии од 20 минути.

ДНК мутации

Останатите клетки се подложени на мутации на ДНК кои наликуваат на оние на ракот на кожата.

„Прво забележавме дека ДНК е оштетена. Некои од мутациите на ДНК не се поправаат, а со текот на времето и најмногу изложување на ултравиолетова светлина, тие почнуваат се повеќе да се оштетуваат“, рече Александров.

Според него, констатирана е и митохондријална дисфункција, што дополнително води до мутации.

„Ги погледнавме пациентите со рак на кожата и ги гледаме истите модели на мутации како оние кои користеа УВ ламби“, рече тој.

Истражувачкиот тим истакнува дека експерименталните резултати и претходните докази силно укажуваат на зрачењето од УВ ламбите за лакови како потенцијална причина за рак и дека тие се слични на солариумите кои можат да го зголемат раниот почеток на рак на кожата.

Научниците предупредуваат дека е потребна подолга епидемиолошка студија за да се каже дефинитивно дека употребата на уреди за сушење УВ води до зголемен ризик од рак на кожата, иако може да помине една деценија пред да се заврши таквата студија и последователно да се информира јавноста.