Дритон Шуки сопственикот на Авицена КС осомничен за крадење медицинска опрема од скопски болници

Објавено: среда, 23 ноември 2022 во 21:12
Spread the love

Минатата недела косовски медиуми јавија дека косовската полиција спречила украдена медицинска опрема од Македонија да заврши во поликлиниката „Авицена КС“ во Приштина. Вредноста на опремата била 45 илјади евра, а сопственикот на поликлиниката тврди дека ја купил за 10 илјади евра.

Сопственик на оваа поликлиника во Приштина е Дритон Шуки, кој има бизниси и во Косово и во Македонија, а е добро поврзан и со косовските и со албанските политичари од Македонија.

Според косовската полиција Шуки (47) на 17 ноември бил сослушан и е осомничен дека направил кривично дело со купување на медицински апарат кој се сомничи дека е украден во Скопје.

И македонската полиција е дел од истрагата за овој случај.

Шуки во изјава за косовски медиуми вели дека во полицијата бил повикан како сведок, а не како осомничен.

Според Радио слободна Европа Дритон Шуки од 2019 година е член на Централниот одбор на ДУИ и еден од најголемите донатори на оваа партија.

На својот фејсбук-профил Шуки редовно објавува фотографии од средби со функционери на ДУИ, вклучувајќи го и лидерот на ДУИ Али Ахмети.

Освен тоа, според фотографиите на фејсбук, Шуки е близок и со косовските политичари.

Во Македонија Шуки е сопственик на фирмата „Рајана инженеринг“ која гради неколку станбени и деловни комплекси во Скопје.