Kако функционира албанската мафија: Газдите на бизнисот со кокаин се преселуваат во Јужна Америка (ФОТО)

Објавено: понеделник, 21 ноември 2022 во 22:00
Spread the love

Во летото 2021 година, пратка со ознака „фин аспарагус“ била натоварена на камион тежок 18 тони во градот Трухиљо, во северозападниот дел на Перу. Планот бил наведената пратка да стигне до комерцијалното пристаниште Калао во Лима. Таму, пак, брод, чија крајна дестинација беше Ротердам (Холандија) – чекаше пратка зеленчук, пишува „Би-би-си“.

Сепак, товарот не го напуштил пристаништето во јужноамериканската земја бидејќи агентите на Дирекцијата за борба против дрога на перуанската национална полиција успеале да откријат дека товарот е загаден со супстанца, за која се покажало дека е течен кокаин! Откриле два тони дрога, проценета на 77 милиони долари, пишува BBC News.

Кокаинот може да чини 500 или 700 долари во Халанга (северен Перу), а во Лима веќе има вредност од 1.300 долари. Кога ќе пристигне на пристаниште во Европа, цената се зголемува до 40.000 долари за килограм – објаснува директорот на Дирекцијата за борба против наркотици, Дирандре Дени Родригез.

Тој открива и дека во пирамидата на оваа трговија со кокаин се и двајца албански државјани: Мало Франк, познат како „Пелао“ и Мета Гентјан, попознат како „Барбас“. Тој вели дека Албанците се задолжени за финансиска и логистичка поддршка во работењето на илегалната трговија со дрога на територијата на Перу.

И двајцата Албанци влегле во Перу легално, како туристи преку границата со Еквадор, но Дирандро ги следел за време на нивниот престој во земјата.

Инаку, не е ново што во земјите од Латинска Америка има мажи со албанско потекло каде што работат моќни картели за производство и трговија со дрога, бидејќи од 2000 година членови на т.н. семејни кланови.

„Албанските мафии“ патуваат во земјите од Латинска Америка за да го прошират својот бизнис во Европа. Целта е пред се да се купи евтин кокаин, велат инспекторите.

Веќе две децении, Албанците воспоставија контакти со картели и групи за шверц на дрога во земји како Колумбија, Еквадор, Мексико и Перу.

Моќта на албанската мафија е во заедничка контрола со другите мафии, како што е италијанската, и пристаништата во Европа преку кои влегува дрога и нелегални производи.

Од трговија со хероин и оружје, до шверц на цигари, луѓе… Албанските кланови „покриле“ се.
Значајни се и врските на Албанците со моќната италијанска организација Н’дрангета од јужна Италија. Но, и тие почнаа да дејствуваат самостојно, а Италијанците не одат во Латинска Америка да го „испуштат“ евтин кокаин на големо.

За Албанците како браќата Луфтар, Арбен, Фатос и Рамиз Хиса, чие присуство беше откриено во Мексико, земјите од Латинска Америка нудат поволни услови за водење бизнис.

Исто така, треба да се има предвид дека споменатата зона им е привлечна за долгорочно населување, па дури и како постојан престој.

Многумина од оние што мигрираат веќе имаат криминално досие во Европа, некои се активни бегалци, што е уште поголема причина да се населат во Латинска Америка, забележуваат истражувачите за Албанците во тој дел од светот, во врска со нивните нелегални и криминални активности. . За нив преминувањето на Атлантикот значи анонимност, втора шанса.

Таму тие создаваат нови идентитети, живеат во богати затворени заедници и непречено го работат „бизнисот“.