Зад големиот хит на Здравко Чолиќ се крие трагична судбина на млада девојка – приказната носи солзи!

Објавено: сабота, 1 октомври 2022 во 23:35
Spread the love

Песната на Здравко Чолиќ „Таа спие“ е инспирирана од трагичен настан во септември 1974 година.

Песната ја опишува судбината на Милица Костиќ, студентка на медицинското училиште во Крушевац, која скокнала од зграда за да избега од силување.

Тогашната 18-годишна Милица наивно отишла во стан со група млади момчиња кои ја замолиле да им помогне со строгите родители на еден од нив, но нивните вистински намери биле поинакви.

Кога стигнале во станот, петте млади момчиња почнале да го спроведуваат својот злокобен план и рекле на Милица да се соблече. Верувајќи дека ќе се прикрие од страв, тие се обиделе да ја убедат дека е подобро да не се спротивставува за да избегне дополнителна употреба на физичка сила.

Меѓутоа, додека требало да извршат страшно злосторство, Милица низ солзи им кажала дека е невина, поради што едно од младите се поколебало и ја напуштило собата. Останатите потоа излегле по него за да го убедат да се врати, а преплашената девојка го искористила тој момент и скокнала од прозорецот од 11-ти кат на зградата, па наместо силување избрала сигурна смрт.

Меѓутоа, Милица го преживеала падот и два дена подоцна починала во болница, а за тоа време успеала да и каже на полицијата што и се случило и кои се виновниците.

Насилниците се уапсени, но не се знае какви казни добиле и колку време поминале во затвор.

Случајот на Милица Костиќ одекна во јавноста и започна дебата за вистинските права на жените во Југославија.

Нејзината смрт го инспирирала поетот Велизар Шофранц да ја напише песната „Она спава“, која ја отпеа Чолиќ и со која победи на натпреварот за хит парада во ноември 1974 година.