Унгарија бара работници надвор од ЕУ

Унгарија ќе дозволи привремени работници од држави што не се членки на ЕУ да го ублажат недостигот на работна сила и да помогнат во закрепнувањето на економијата, рече во четвртокот министерот за надворешни работи Петер Сијарто.

Сијарто рече дека на некои агенции за вработување ќе им биде дозволено да увезуваат квалификувана работна сила под строги услови.

Економиите во Централна Европа закрепнуваат побрзо отколку што се очекуваше од пандемијата на корона вирусот, но хроничниот недостиг на работници може да го попречи растот.

Како што течат инвестициите и средствата од Европската унија, компаниите во производствениот сектор, информатичката технологија и градежниот сектор се борат да привлечат вработени.r

Сијарто рече дека новото законодавство, вклучително и за привремени работници, има за цел „да помогне во брзото рестартирање на економијата, за да биде најбрзо во рестартирање во Европа“.

Новите правила им овозможуваат на агенциите да доведуваат привремени работници од други земји, освен од унгарските соседи кои не се членки на ЕУ. Правилата за работниците од Украина и Србија беа олеснети во 2017 година.

Економијата на Унгарија помина подобро отколку што се очекуваше во првиот квартал од оваа година и покрај мерките за заклучување.