Научниците откриваат како ракот може да се препознае преку смеењето

Ракот на белите дробови може да биде асимптоматски подолго време, но понекогаш може да се препознае преку индиректни сигнали, како што е смеењето, пишува весникот The Daily Express повикувајќи се на Американското здружение на онколозите.

Еден од вообичаените симптоми на овој вид карцином е болката во градите која се влошува кога заболениот се смее. Тој симптом може да покажува на блокада на белите дробови, насобирање течности, отечени лимфни јазли и отоци. Покрај тоа, болката може да се влоши и при длабоко дишење и кашлање, предупредуваат лекарите.

Меѓу другите вообичаени симптоми, лекарите разликуваат долготрајна кашлица придружена со крварење, засипнатост, губење апетит, губење на тежината без особени причини, отежнато дишење, чувство на замор или слабост, како и постојано повторување на заразни болести, како што се бронхитис или пневмонија.

Доколку се погодени и други органи, пациентот може да доживее болка во коските, невролошки симптоми како што се главоболка, вкочанетост на екстремитетите, проблеми со рамнотежата, напади, како и пожолтување на кожата и очите и отечени лимфни јазли.

Кај пациентот, исто така, може да се јави и оток на прстите и оток на зглобовите, како и оток во градите и силна болка во рамото која се проширува на раката. Кај, него исто така се појавува слабост, вртоглавица, конфузија, а при развојот на туморот во горниот дел од белите дробови панкост има опуштање или слабост на едиот очен капак, намалување на зеницата на едното оо и престанок на потењето на едната страна од лицето.

Како што предупредуваат лекарите, многу од овие симптоми се својствени и за други болести. Во исто време, лекарите нагласуваат дека колку порано е можно да се идентификуваат ракот, толку е поголема веријатноста заболувањето да се излекува.