Тест на крвта може да провери над 50 вида рак

Едноставен тест на крвта може да провери повеќе од 50 вида карцином често пред да се појават какви било знаци или симптоми, велат научниците. Тие се надеваат дека со тоа може да помогне да се дијагностицираат туморите порано кога тие полесно би се излекувале.

Повеќе од 99 отсто од позитивните резултати се точни, велат од тимот, но клучно е да се провери дека не пропуштаат случаи и дека не им обезбедуваат лажно уверување. Лекарите го користат тестот на испитувања со пациенти, но велат дела се потребни повеќе студии.

Судските податоци советуваат дека е подобро да се открие понапредна болест отколку почетоци на карцином, што може да ограничи колку може да биде корисно.

Тестот бара хемиски промени во делови на генетскиот код – ДНК без клетки – што протекува од тумори во крвотокот.

Истражувачите од Институтот за рак „Дана-Фарбер“ и Медицинскиот факултет „Харвард“, кои соработуваат со колегите од Велика Британија од Институтот „Францис Крик“ и Универзитетскиот колеџ во Лондон, тестирале повеќе од 4.000 примероци од пациенти, некои со и некои без карцином.

Во тестирањето биле вклучени повеќе од 50 вида карцином, како што се на дебелото црево, белите дробови и јајчниците.

И кај 96 отсто од примероците тестот точно открил за каков вид карцином се работи.