Виена наградува: Билет за култура ако не користите автомобил

Објавено: вторник, 28 јануари 2020 во 13:08
Spread the love

Градот Виена денска претстави мобилна апликација со чија помош жителите кои користат градски превоз, велосипед или одење пеш да добијат бесплатен билет за музеј или за претстава.

Благодарение на системот за следење што го препознава користениот вид превоз, заштедата на дваесет килограми јаглерод диоксид на истата патека поминато во автомобил гарантира право на „жетон за култура.“

Потоа, секој жетон може да се размени за билет во музеј, изложба, концерт или театар.

Менаџерот на проектот, Кристина Хубин, рече дека жетонот може да се заработи во просек доколку алтернативните превозни средства за да пристигнат и да ја напуштат работата се користат петнаесет дена.

– Намалувањето на јаглерод диоксид сакаме да го наградиме со културно доживување, рече градскиот советник надлежен за дигитализација Питер Ханке на прес-конференција.

Австриската коалициска влада, која ги вклучува Конзервативците и Зелените, официјално ја презеде функцијата на почетокот на јануари, и сака да постигне климатска неутралност до 2040 година, десет години пред европскиот план.