Првиот пациент кој се опорави од новиот коронавирус (ВИДЕО)

Објавено: петок, 24 јануари 2020 во 21:11
Spread the love

Еден млад човек од Вухан, кој е вработен во локалната железничка станица Ханку, на околу километар оддалечен од рибниот пазар, се смета дека е извор на инфекции опасни по живот.

Првите симптоми тој ги имаше на 24 декември. Сепак, следниот ден ситуацијата се влоши. Тој зел боледување и отишол во локална болница, а лекарите му препишале инјекции пеницилин Г.

Првите симптоми ги имаше на 24 декември. Сепак, следниот ден ситуацијата се влоши. Тој зел боледување и отишол во локална болница. Лекарите му препишале инјекции пеницилин Г.

На 1 јануари тој отиде повторно во болницата „Унион Сити“, бидејќи се сомневаше дека има пневмонија.

Дополнителните тестови покажаа резултати далеку над очекуваните параметри, особено кога станува збор за функцијата на црниот дроб. Кога докторите биле известени дека неговото работно место е во близина на пазарот за морска храна, тие решиле да го пренесат во болницата Jининтитан, каде што се лекуваат повеќето пациенти со коронавирус.

Во тој момент, според неговите зборови, тој бил толку болен што не можел да се движи и да дише кислород цело време. Следните денови ги поминал во карантин.

„Јас бев првиот што се опоравив од критична состојба и ја напуштив болницата. Најбрзо закрепнав бидејќи бев млад. Имам само 23 години“, рече тој.

Не е познато колку лица се заразени од новиот вирус. Најновите официјални бројки говорат дека бројот на починатите достигна 26, а повеќе од 800 луѓе се заразени.

Повеќето од пациентите потекнувале од Вухан, а другите биле од претходен период.