Во Србија повторно масовно се одгледуваат гуски, тегла маст чини 20 евра

Објавено: недела, 19 јануари 2020 во 22:06
Spread the love

Во Србија пак се одгледуваат гуски поради гускината маст. Оние кои не им веруваат на традиционалните лекови се повеќе се враќаат на лекувањето што го практикувале нашите баби. Посебно кога станува збор за маст од гуска. Гускината маст лечи од бронхитис, кашлица како и проблемите со дишење.

Маста стана многу барана на пазарот, но е дефицитарна, бидејќи гуски сега помалку се одгледуваат отколку порано. Една мала тегла чини околу 20 евра, па затоа се поголем дел земјоделци во Војводина почнаа повторно да одгледуваат гуски кои биле многу распространети пред триесетина години.