Сестрите се делови од иста душа

Објавено: недела, 19 јануари 2020 во 11:53
Spread the love

„Знаете, како и јас, колку е важна сестринска љубов: нема ништо слично на неа на овој свет“-Шарлот Бронте.

Сестри. Колку работи можат да се кажат за сестрите? Бесконечно многу. Тие се сакаат, се мразат една со друга, се бараат една со друга, споделуваа. Но, што и да се случи, сестрите секогаш ќе бидат делови од иста душа, никој не може да ги раздели.

„Како дете, сестрата секогаш може да биде пријател. Како тинејџер, советник кој живее под вашиот покрив. Како мајка, бејбиситерка е секогаш достапна како постара личност, на која нема да и биде досадно да ги слуша сите ваши приказни за „старите добри денови“ –Џејн Даудсвел.

Во повеќето случаи, сестринскиот однос започнува во детството и трае со години и на овој начин создадено е еден вид заедничко минато, емоции и искуства, кои се преживеани заедно, еден вид кошница на сеќавања. Во некои случаи, детството не се дели, кога, на пример, разликата во возраста е многу голема, но дури и во тој случај се формираат посебни врски, ајде да ги наречеме чудни, различни од врските што се создаваат со пријателите: „Секогаш тоа е нешто повеќе, велат некои дека тоа е заради истата крв, други велат дека тоа е заради истата околина во која пораснале, истото семејство . Но мислам оти фактот дека тие се сестри е она што ја прави разликата “.

Без разлика дали тие пораснале заедно или не, ништо не ги лишува сестрите од одредена врска, наклонетост што ја надминува секоја кавга, каква било кавга, каква било завист.

Ако не разбирате како жената може нежно да ја сака својата сестра, а во исто време да сака да и го заврти вратот, тогаш веројатно сте единствено дете“- Линда Саншајн.

Се вели дека „браќата (или сестрите) не се сакаат едни со други, но секогаш се бараат едни со други“ … и тоа е вистина,  тоа е прашање на срцето, можеби хемија, оддалеченоста не се брои, туку само фактот дека секогаш постои интерес едни кон други , очигледно е дека семејните односи често се комплицирани и не сите сестри ги живеат своите односи позитивно, но со тек на време, овие проблеми скоро секогаш се решаваат сами, или можеби со надворешна интервенција, но нормално е дека сестринската врска секогаш патува на работ на острилото од ривалство и љубов, но тоа не ги спречува секогаш да чувствуваат еден вид грижа една за друга и еден вид заштитен инстинкт.

Како што растат заедно, сестрите развиваат емпатија која произлегува од тоа дека кога ќе станат жени, поддршката дадена и добиена, исто така, расте, но пред сè, врската која ќе ја создадат две лица, без оглед на оддалеченоста која животот ќе одлучи да ја постави меѓу нив.

„Да се биде сестра е веројатно најконкурентната сродност внатре во семејството, но кога сестрите растат, таа станува најсилна врска“ – Маргарет Мид.

Бидејќи семето од истото дрво ќе расте и ќе се развива на различни места, со различни влијанија, различни искуства, тие никогаш нема да го изгубат погледот кон корените кои им дадле живот, и секогаш ќе се бараат едни со други, затоа што дрвото што ги роди е исто и тие знаат, тие знаат дека сестринската врска е посилна од секој ветер кој ќе ги однесе далеку и посилни од секоја бура што ќе ги става на тест.

Сестрите се соучесници не само во животот, туку и емотивно, се вели дека близнаците имаат посебна врска, но исто така и сестрите, нивната приказна доаѓа од текстурата на една ткаенина, јазли умно испреплетени од страна на родителите, јазли што не се топат, тие се поврзуваат преку таа ткаенина и тие можат да се разберат и чувствуваат дури и без да се гледаат едни со други. Успеваат да се „чувствуваат“ една со друга.

„Како да се опише сестра за три минути? Тоа е твое близначе и твојата спротивност. И вашиот постојан придружник и вашиот конкурент. Таа е твој најдобар пријател и најголема кучка на светот. Тоа е сè што сакате да биде и сè што сакате да не биде“-М. Моли Бекес.

Сестрите се сидро за спасување, тие се најдобриот дел од нас самите (и затоа ние сме најдобриот дел од нив), немаат тајни, не се плашат да ни ги кажат работи какви што се. Тие знаат како се советува без лаги и знаат да утешат.

Сестрите живеат многу посебна, интимна емоционална и биолошка врска, а потоа еден ден стануваат тетки, а тетките се важни затоа што: „Само тетка може да гушка како мајка, да советува како пријател, да гали како баба и да чува тајни како сестра“.

Оние кои имаат среќа да имаат сестри и да бидат сестри, добро знаат дека имаат вистинското богатство кое треба да се заштити, чува и цени. Јас тоа го знам, а  ти?

Валерија Бонора