Како Русите го прославуваат Богојавление (ВИДЕО)

Објавено: недела, 19 јануари 2020 во 21:54
Spread the love

Православните верници го слават празникот Богојавление со традиционално капење.

Православните христијани на 19ти јануари го одбележуваат овој празник. Овој празник се проследува со капење во студена вода. Денот претходно се осветува водата за верниците да се исчистат од своите гревови.

Според народната традиција за овој празник верниците во Русија три пати нуркаат во вода. Се верува дека луѓето не смеат да се набедуваат едни со други и не смеат да се караат. Исто така тие треба да посетат црква.

Во продолжение погледнете го видеото: