Австриските власти ќе им забранат и на наставничките да носат хиџаб во училиштата

Објавено: вторник, 14 јануари 2020 во 19:42
Spread the love

Откако ја најавија забраната за носење муслиманска марама (хиџаб) за девојчињата до 14-годишна возраст, новата австриска министерка за интеграција, Сузане Раб изјави дека „како следен можен чекор“ се разгледува и забраната за сите учителки, наставнички и професорки во јавните школи, пренесоа австриските медиуми.

Весникот „Кронен Цајтунг“ јавува дека Раб (министерка од австриската Нардона партија – ОВП) вели дека во новата австриска Влада „има широк консензус“ за оваа тема.

Според неа, станува збор за примери кои се учат во училиште. Таа не наведува кога би се спровела забраната за носење хиџаб, нити за тоа како е договорен „првиот чекор“ на ниво на владата. Забраната за вработените во образованието, вели таа, ќе биде „вториот чекор“.

Министерката повторно ја оправдува, наведува австрискиот весник, забраната за носење марами за девојчиња помлади од 14 години, изјавувајќи дека „ на крајот целта е сите девојчиња помлади од 14 години да се научат да бидат самоуверени жени“.

Станува збор за споделување на основните вредности кои мора да се почитуваат – истакна Раб и додаде дека сака со министерот за образование и партиски колега Ханјц Фашман да ги утврдат начините за вклучување на родителите, децата, учителите, како и одборот на директори во овој процес.

Прво мора да се утврди мерката за раст на свеста, но доколку не бидат успешни тогаш треба да следат санкции – изјави Раб.

Претходно беше соопштено дека Исламската верска заедница во Австрија до Уставниот суд поднела жалба на забраната за носење марами во училиштата.

Од оваа школска година во австриските основни училишта е забрането „носењето верски обележја на облеката, кои се поврзани со сокривање на главата“.

Исламската верска заедница смета дека со забраната се крши основното право на слобода на вероисповед, како и правото на родителите да ги воспитуваат децата.

Од стапувањето во сила на забраната, односно од почетокот на школската година до крајот на ноември, ширум Австрија имало само осум случаи девојчиња да дошле на училиште со марама. Во тие случаи родителите го прифатиле почитувањето на законот на што им укажала управата на училиштата.