ВИДЕО: После 76 години прв пат запален бадников огон, ужасот не се заборава лесно!

Околу стотина верници сношти во селото Придворица присуствувале на палење бадников огон.

Палење на огнот претходела службата во црквата Свеи Цар Лазар. Света архиерејска литургија и парастос за трагично настрадани мештани од ова село го предводел отец Велимир Ковач.

Откако на Божиќ 1942 година маченички се убиени сите жители на ова херцеговачко село, ова е прв пат после 76 години во Придворца да се запали бадников огон.

Овој трагичен настан го инспирирал Вук Драшковиќ да го напише романот “Нож” кој подоцна снимен е истоимен филм.