ФОТО: Стотици прилепчани, доброволно се пријавија да помогнат на настраданите

Објавено: среда, 10 август 2016 во 10:07
Spread the love

Стотици прилепчани, доброволци, по повикот на локалната самоуправа и кризниот штаб и денеска заминаа да помогнат во регионите зафатени од поплавите.

Волонтери, пристигнаа од ВП Прилепско поле, работна сила од АД Турунски комбинат – Прилеп, екипи од противпожарната единица, Македонски шуми – „Црн Бор“, ЈКП „Комуналец„ и „Водовод и Канализација„ брзата медицинска помош и граѓани – доброволци, кои опремени со лопати, чизми и механизација,  повторно рано утринава се упатија кон скопско, Стајковци.

prilep6

Некој од волонтерите денеска одат по вторпат и велат дека ако е потребно и во следните денови повторно ќе се најдат на терен, да им помогнат на загрозените семејства од поплавите.

prilep5

Во текот на вчерашниот ден прилепските екипи, беа лоцирани во скопско Стајковци, според организационата поставеност од ДЗС.

prilep4

Локалната самоуправа и денеска го отвора телефонскиот број, 048/401 701, за сите волонтери кои сакаат да се пријават за помош при расчитување на поплавените куќи во скопско, при што сите доброволци треба да остават име, презиме и телфонски број за контакт.

prilep3

Воедно, граѓаните можат да продолжат да донираат и парични средства преку телефонскиот број за донации 143 400