(ВИДЕО) Секоја година во исто време: Мистеризен облак се спушта на православниот манастир

Секоја година мистеризен облак се спушта на православниот манастир на врвот на планината Тавор, каде што Исус Христос се преобразил пред апостолите, но метеорилозите немаат одговор за овој феномен.

Сергеј Миров, кој учествува во истражувањето на руските и израелските метеоролози вели дека наиучниците заклучиле дека оваа магла не може да се формора на толку сув воздух и на толкава температура.

Тој двели дека овој „благословен облак“ се спушта само на подрачјето на манастирот.

За време на празничната служба се појавував облак над крстот од црквата Свето Преображение, кој потоа се шири и се спушта над верниците како животворна влага.

Интрефакс потсетува дека Павел Флоренски, руски академик и шеф на работната група за истражување на мистериозни појави со помош на современа високопрецизна опрема ја истражува појавата на „Светиот оган“ во црквата на „Божјиот гроб“ кој се појавува секоја годона во Сабота навечер пред Велигден.