(ВИДЕО) Богаташите не му дале да ја изгасне жедта – Тогаш ја зел работата во свои раце

Објавено: петок, 1 јули 2016 во 17:32
Spread the love
Борбата против системот во некои делови од светот е многу повеќе од пароли на плакати, а тоа го докажа еден човек од Индија кој правдата ја понесе на своите плеќи.Во Индија пред почетокот на летото владееше незапаметена суша поради која голем број од жителите се најдоа во егзистенцијална опасност. Последните две години процентот на дожд е намален за дури 47%. 
Сушата многумин ги натареа на екстремни мерки. Кога сопругата на Бапура Тажнеа ја истерале затоа што молела да наточи вода на територијата од повисока каста, тој одлучи да работата ја зема во свои раце. Имено тој копал 40 дена во своето село во Махараштри (западна Индија) бунрар кој би го снабдувал со вода неговото семејство и останатите тамошни жители.Bapurao Tažne (Foto: Youtube printscreen)

„Човекот од повиската класа одбил да ни даде вода. Бев бесен“, изјави Бапурао.

Žuljevi pobednika (Foto: Youtube printscreen)
Напорот се исплатеше, и покрај тоа што ја немал ни неопходната машинерија, ниту помош и поддршка.
„Луѓето кои ми се смееја, сега доаѓаат од далеку за да наточат вода на нашиот бунар“, продолжува тој.
Sad svi to;e vodu sa bunara (Foto: Youtbe printscreen)
Индија е поделена во перку 3000 касти кои го одредуваат статусот и положбата во друштвото од раѓање.