Прекувремената работа му штети на здравјето

LONDON - NOVEMBER 03: Production staff on the weekly fashion magazine, Grazia edit the magazine in a temporary office inside the Westfield shopping centre on November 3, 2008 in London. For one week Grazia magazine is being produced in the Westfield shopping centre and are offering shoppers free make-overs, fashion consultations and advice on pursuing a modeling career. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)

Научници од Државниот универзитет на Охајо предупредија дека неделното работно време не смее да биде подолго од 60 часа, бидејќи тоа може да остави трајни последици врз здравјето на луѓето. 

Врската меѓу прекувременото работно време и слабото здравје била посебно изразена кај жените, пишува „Journal of Occupational and Environmental Medicine“.

Научниците посебно истакнуваат дека прекувремената работа го зголемува ризикот од заболувања од хронични болести.

Така прекувременото работно време кај жените е поврзано со тројно зголемување на ризикот од болестите на срце, рак, дијабетис и астма.

Кај мажите пак забележан е зголемен ризик од остеоартритис и ревматски артритис.

Во истражувањето се користени податоци собрани во период од 30 година од околу 7.500 испитаници.