Германија бара 655.000 работници

Невработеноста во Германија се намали повеќе од очекуваното во мај, како резултат на зголемувањето на надежите дека најголемата економија во Европа ќе биде во состојба да го прими масовниот прилив на бегалци во земјата.

Вкупниот месечен број луѓе без работа во сезонски прилагодливи услови падна, известуваат од федералната агенција за труд.

Ова се случи и покрај зголемувањето на бројот на бегалците кои се пријавија како невработени минатиот месец.

Агенцијата за вработување очекуваше поголема добивка кај барателите на азил без работа, потенцирајќи ги празнините кои се отворија кај германската работна сила и потребата за квалификувани работници, агенцијата објави дека има 655.000 слободни работни места во мај – 98.000 повеќе од април.