Црвениот кромид е вистински еликсир на животот, погледнете што лекува

Ако не сте слушнале, време е да разберете дека црвениот кромид (кромид) го намалува ризикот откоронарна болест на срцето. Помага и при проблеми со тироидната жлезда Во Македонија  користиме повеќе бел и жолт кромид, но е утврдено дека црвениот е повеќе корисен . Тој има многу флавоноиди, доста повеќе од жолтата и белата.

Утврдено е дека црвениот кромид помага за отстранување на лошиот холестерол, кој може да предизвика мозочен удар и инфаркт. Во исто време тој го задржува добриот холестерол кој штити од кардиоваскуларни болести. Црвениот кромид помага при проблеми со тироидната жлезда, како се прават масажи иликомпреси со намалување на кругови  на глава.

Поради слаткиот вкус тој е многу погодна за салати и свежи  јадења. Ако јадете редовно, тој ќе влијае многу добро на мозочната дејност, а е корисен и за забите и венците. Овој вкусен зеленчук е антиканцерогено средство, ги  брка настинки и грип како и  кашлицата. Во него се содржи многу етерични масла и органски киселини, кои играат голема улога во исхраната. Исто така ги зголемува излачувањата на стомачни сокови и ја подобруваат апсорпцијата на присутната храна. Грците го користат овој многу корисен зеленчук речиси во секое јадење. Најбазична  консумација е  со други зеленчуци на салата со маслиново масло и сирење.