Европа има потреба од милион работници – Аплицирајте за оваa работа се плаќа и до 10.000 евра месечно

Од почетокот на 2016 година, надлежните институции на Хрватска, Германија, Австрија, Чешка, Италија, Унгарија и полски официјални лица изјавија дека тие имаат проблем со пронаоѓањето, или со увоз на работна сила. Сите земји од Европа заедно имаат потреба за повеќе од 1,3 милиони работници.

Бараат главно професионални занимања: инженери, електроника, медицина, или има побарувачка за сезонски работници во земјоделството и туристичката индустрија.

Верувале или не, една од најплатените професии мехатронички техничар кој во Германија би заработувал неверојатни 9,800 евра, по што следат лекарите со плата од 5.000 евра.

Од почетокот до денес, побарувачката за дозвола за странска работна сила, поднесени се над стотина барања во Србија, и веројатно е дека овој тренд ќе продолжи поради невработеноста и лошата економска состојба.

– Западните земји имаат силна индустрија и зголемување на конкуренцијата, која Србија ја нема. Ние имаме квалификувани работници, но тие немаат каде да работат – изјави Зоран Михајловиќ, секретар на Унијата на автономни синдикати на Србија за белградските медиуми.

Тој истакна дека од Србија најчесто си одат медицински работници, работниците во ИТ секторот, фармацевти и други високо квалификуван персонал, од кои 75 проценти од младите луѓе.

Ако продолжи со ова темпо, за неколку години може да се очекува дека Србија ќе мора да увезува работна сила – рече Михајловиќ.

Она што е интересно е дека листите кои се објавени во оваа земја, која се наоѓа на списокот на работни места за кои се потребни работници, не постои општествен интерес, како што се филозофи, новинари, професори и социолози.

Министерството за труд и Државниот завод за вработување (НХС) велат дека 270 од нашите граѓани кои работат во Германија за специфичен работодавец, а 88 од се вработиле преку проектот “Triple win”.

– Оваа година, 139 граѓани на Србија се примени да одат на работа во Германија, и добиле дозвола за работа за вкупно 15 лица за учество на медицински професионалци – изјави на NHS.

Најчестите мотиви се подобрите плати, а Министерството за труд додаде дека 985 лица се вработени во други земји, како што се САД, Англија, Грција, Македонија, Обединетите Арапски Емирати.

ЛИСТА НА РАБОТА ОД ЗЕМЈАТА:

– Германија: медицински професионалци, програмери, мехатроники техничари, градежни работници, заварувачи (во потрага по 974.000 работници)

– Чешка: инженери, специјалисти за ИТ, менаџери, продавачи, медицински работници (150.000 работници бараат)

– Австрија: струг, машински инженери, електроинженери, келнери, готвачи, чистачи (бара 29.000 работници)

– Италија: технолози, инженери, угостители, медицински работници, собирачите на овошје, чувари, домаќини (бара 76.000 работници)

– Хрватска: бродоградители, градежници, келнери, готвачи, продавачи (бара 42.000 работници)

– Полска: електричари, ИТ професионалци (бара 73.200 работници)

– Унгарија: медицински сестри, лекари, машински инженери и електро инженери, хемиски инженери (бара 50.000 работници)

Инаку, платите се многу повисоки од нашите, така на пример во Хрватска плата на келнер во просек е околу 800 евра, во Италија 2,000 добива сезонски работник, чистач во Австрија 1300, додека мехатроничар во Германија заработува 9,800 евра месечно.