Ефикасен лек за рак: Фармацевтите бегаат од понатамошни истражувања

Објавено: среда, 11 мај 2016 во 11:00
Spread the love

Ракот на дебелото црево денес е еден од најраспространетите видови на рак. Истражувачите постојано се по потрага за лек, кој ќе успее да ги нападне канцерогените клетки и да го зајакнат човечкиот организам да се бори со ракот. Најчесто, фармацевтската индустрија е онаа која ги поддржува и финансира истражувањата, но жално е тоа што во главно се насочени кон финансиска добивка, а не на здравјето на луѓето. Сепак, тоа не значи дека не се извршуваат неверојатни и значајни истражувања.

Токму едно од позначајните истражувања е спроведено во Австралија, каде што истражувачите откриле дека лауринската киселина (која е 50% составена од кокосово масло) уништува над 93% клетки на ракот на дебелото црево кај луѓето по само 48 часа третман. Интригантно е што лауринската киселина ги труе клетките на ракот така што истовремено предизвикува оксидативен стрес, при тоа значајно намалувајќи го нивото на глутатион (кој им е потребен на канцерогените клетки за да се заштитат од оксидативниот стрес). Ова истражување само го потврдува она што научниците го предвидоа во 2014 година, а истото овој пат е спроведено врз стаорци.

Инаку лауринската киселина се наоѓа во мајчиното млеко, а претставува масна киселина која го поддржува имунолошкиот систем и има антимикробни својства. Според тоа, лауринската киселина е корисна и при лекување и превенција на дијабетес, остеопороза, вирусни болести, болести на жолчното кесе, Хронова болест и рак. Докажано е дека кокосовото масло ги намалува несаканите ефекти од хемотерапијата и дека го подобрува квалитетот на животот на пациентите заболени од рак.

За жал, фармацевтските компании не сакаат да ги финансираат понатамошните истражувања поврзани со лауринската киселина. Најверојатно лекот е толку многу ефикасен, што доколку се продолжи со истражување ќе се докаже дека навистина постои лек за рак, а сите останати лекови кои се достапни во фармацијата ќе пропаднат.