Сали Бериша ги повика Албанците да се вооружат

Поранешниот албански премиер Сали Бериша денеска ги повика Албанците да се снабдат со оружје бидејќи Владата не може да се справи со криминалот, пренесува БТА.

Тој ја обвини Владата за поврзаност со криминалните банди.

Бериша се повлече од премиерската функција во 2013 година откако неговата десноцентристичка Демократска партија ги загуби парламентарните избори.

Поседувањето на оружје во Албанија е незаконско, а апелите за кршење на Законот е казниво и предвидени се 10 години затвор.

Министерот за внатрешни работи Саимир Тахири, една од целите на критиките на Бериша, официјално побара од Обвинителството да покрене дело.